Vés al contingut

Ribesalbes

Municipi de la comarca de la Plana Baixa, en la província de Castelló. Ocupa una extensió de 8,44 km2 i dista 27 km de Castelló. Ribesalbes, que en altres temps va ser una pedania d'Onda, és el municipi amb major població de tots els que componen la Mancomunitat amb 1.210 habitants.

 

Ribasalbes

 

HISTÒRIA

La ceràmica, primer artesanal i artística i ara industrial, ha sigut sempre l'activitat econòmica principal de Ribesalbes. La proximitat amb els dos focus ceràmics de la província, Onda i L'alcora, ha marcat l'empremta artística i ceramista de Ribesalbes des que Josep Ferrer fundara la primera fàbrica de pisa en 1781. 

Esta localitat riberenca aporta aigua per als molins i forns de vernissos per a obtindre fang i està rodejada de muntanyes de què s'obté l'apreciada argila, indispensable per a la ceràmica. La vida d'este municipi també està lligada al Millars i al pantà de Sitjar, que regula les aigües en este tram davall del riu. En esta zona del municipi són abundants els paratges d'interés.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

Una visita obligada és el museu, instal·lat en la Casa de la Baronia. Este edifici senyorial de tres plantes i cobert de teula àrab, acull una important mostra de peces ceràmiques, així com una de les col·leccions més impressionants de fòssils trobats en un dels jaciments del miocé inferior de tota Europa.

No podem oblidar l'església de Sant Cristòfol, d'estil neoclàssic, l'aqüeducte d'un sol ull i la capella del Calvari, des d'on es contempla una panoràmica de la població.

 

Ribasalbes

 

ENCANTS NATURALS

En el mirador del Miramar podem veure el llit del riu Millars i contemplar les vistes panoràmiques i des d'allí endinsar-nos en la zona arborada de recreació que rodeja l'embassament del Sichar. A més, el viatger pot visitar la partida de Calicanto i disfrutar de les seues aigües en èpoques estivals.

En la part alta del poble ens trobem amb la font dels tres dolls i en la serra la font de Baita. En la zona de la Rinconá, antigament va haver-hi un llac en què s'han trobat les primeres restes de fòssils, que daten de l'Edat del Miocé. Les restes que van aparéixer van ser de granota i fardatxos i també d'una gran quantitat d'insectes i flora.

 

FESTES I TRADICIONS

En el mes de gener se celebra Sant Antoni amb una processó de cavalleries i es repartix el tradicional rotllo beneït entre la multitud d'assistents. Al juliol se celebra Sant Cristòfol, patró de Ribesalbes i a l'octubre el Crist del Calvari, Mare de Déu del Rosario i Santíssim Sagrament amb gran varietat d'actes religiosos, lúdics i taurins.