Vés al contingut

Toga

En la comarca castellonenca de l'Alt Millars, junt amb el riu trobem un xicotet poble cridat Toga. El seu terme municipal consta de 13,5 km2 i dista 40 km de Castelló.

A causa del seu càlid clima mediterrani posseïx grans extensions de bosc en què abunden pins i alzines, junt amb el llit del Va riure Millars en la part baixa es poden observar horts de tarongers. Per les seues temperatures agradables a l'estiu i els seus bells paisatges, fan que en època estival augmente el nombre de població.

 

Toga

 

HISTÒRIA

Alguns estudis realitzats situen l'origen de Toga en els Gots encara que no hi ha documentació històrica que ho demostre. No obstant això, sí que es pot provar l'existència islàmica, ja que va eixir a la llum una alqueria musulmana que va pertànyer a Abu Zeyd, l'últim governador musulmà en el regne de València. En 1238, les tropes de Jaume I reconquisten la població que obté el títol de Baronia, sent esta adquirida per María de la Concepció de Lluna. 

Esta població en el segle XIX va ser escenari de diverses batalles, entre les que destaquen les guerres carlines, que van produir grans destrosses al seu pas per la població. En l'actualitat, si fem un recorregut pel seu nucli urbà podem observar la conservació dels seus orígens àrabs en les formes arquitectòniques dels seus carrers i cases.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

Com a monuments d'interior urbà mencionar l'Arc del Portalet i Sant Antoni, este últim suporta la capella que conté la imatge del Sant. Així mateix, cal destacar l'Església parroquial del segle XVII dedicada a la Immaculada Concepció.

El Palau Feudal està situat junt amb un antic molí i l'anomenada font Calenta. El Castillo de Toga, d'origen àrab, està situat junt amb el llit del Va riure Mijares.También mencionar l'Ermita de Sant Joan i Santa Bárbara que estan ubicades prop del riu, però en estat ruïnós. Junt amb elles van trobar restes d'un Jaciment Medieval del segle XIV.

 

Toga

 

ENCANTS NATURALS

Dels encants naturals que posseïx el poble de Toga, mereix especial atenció la zona per la qual transcorre el Va riure Millars, on podem observar bells paratges naturals i disfrutar de la seua piscina natural en època estival. També es poden admirar les parets del Canó de l'Assut. De les fonts de la localitat la més coneguda és la font Calenta, recomanada per a problemes digestius. La font dels Bancals i la font de Vasall són dos fonts que solen ser visitades tant per la població local com per visitants i turistes.

 

FESTES I TRADICIONS

En Toga comencen les festes amb Sant Antoni Abad el 17 gener, on té lloc una processó en què es beneïxen els animals, encenen fogueres i fan el repartiment dels rotllos típics. Al maig, en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, es realitzen processons i misses. La primera setmana d'agost se celebren les festes patronals en honor al Santíssim Crist de l'Agonia, en les que es realitzen festejos taurins, actes religiosos i activitats culturals.