Vés al contingut

Torrechiva

Municipi enclavat en l'Alt Millars, a 42 km de Castelló. El seu nucli urbà està situat a la vora del riu Millars i en els seus 11,8 km2 d'extensió trobem boscos de pins i alzines, així com cultius de regadiu amb predomini dels cítrics. Els seus bells paisatges junt amb el seu encantador nucli urbà, el seu clima i la seua tranquil·litat fan de Torrechiva un lloc idoni per a visitar.

 

Torrechiva

 

HISTÒRIA

Els carrers estretes i cases emblanquinades, fresques a l'estiu i càlides a l'hivern són la mostra del seu origen àrab i la pervivència d'estos durant llarg temps en este municipi. Encara que Torrechiva va ser conquistada per Jaume I en el segle XIII, va ser lloc de moriscos, entre els anys 1565 i 1572 havent en este moment fins 17 cases. Després de l'expulsió dels moriscos la població va quedar reduïda a mínims en 1646.

Este municipi va pertànyer al senyoriu del Ducat de Vilafermosa fins al segle XIX. En les guerres civils del segle XIX va estar, quasi sempre, ocupada per carlins. Torrechiva, sempre ha tingut economia agrària, des del segle XVIII fins al XIX, basada en cereals, garroferes, ametlers, oliveres i moreres.

 

MONUMENTS D'INTERÉS

Endinsant-nos en els seus carrers estrets i amb parets escalades de clara influència morisca, trobem la Torre Chiva, del segle XIII, que s'ubica en el nucli antic i de la que actualment només es pot apreciar la seua fatxada i la seua estructura circular adossada a dos vivendes. També podem conéixer costums de vida i treball en el Museu Etnològic, fundat en 1988 per dos senyores residents.

L'Església dedicada a Sant Roc, del segle XIX, de fatxada allindada, d'única planta rectangular consta de volta de mig canó formant pilastres compostes amb arcs de mig punt obrint-se després d'ells les capelles laterals.

 

Torrechiva

 

ENCANTS NATURALS

Visitant el terme podem admirar una infinitat de fonts les aigües de la qual tenen propietats medicinals, com la de Masadeta o la d'Almayuz, que abastix d'aigua a la població. També destaquen la de la Pineda, Sant Pere, les Calçades, entre altres.

Un dels grans atractius i visita obligada per als amants de l'espeleologia és la Cova dels Jueus, ubicada en el tossal del Mojonet i altres dos cavitats que formen part del mateix sistema.

El Pozo o Pozo de la Mortera són llocs de bells paisatges i en els que podem disfrutar a l'estiu de refrescants banys en les seues cristal·lines aigües.

 

FESTES I TRADICIONS

Torrechiva inicia el calendari festiu el 17 de gener celebrant Sant Antoni Abad amb la benedicció d'animals, fogueres i el repartiment de rotllos i vi. El 24 de juny se celebra la festivitat de Sant Joan, amb actes culturals i les seues festes patronals són el 15 d'agost, dedicades a la Mare de Déu de l'Asunción, amb diversos actes religiosos, taurins i balls.